НАПОМЕНА ЗА САВЛАДАВАЊЕ ПРВОГ ДВОЧАСА!

Драги Цврчкови,
Пре кретања на савладавање ове лекције - имајте у виду да она није нешто сад прекомпликована,
већ просто захтева вашу максималну пажњу и фокус на детаље! Без тога просто не иде! 
Зато је лекција и стављена да буде двочас, тј. у старту рачунајте: сат - сат и по вашег труда са вежбањима)!

Практичан савет:
Пре него кренете да читате и савлађујете ову лекцију - направите паузу, одморите прво мало главу и очи од силних "прелета по монитору и информацијама",
па онда одморни крените да је радите задржавајући додатно пажњу на следећем:
1) како се прави основни шаблон/"мустра" "шифре" (=> Назив књиге + број поглавља : број стиха)
2) вечито обраћајте пажњу на елементе у шифри: шта се на ком месту налази, значење двотачке и цртице, те шта ако цртице и/или двотачке нема,...

И уз молитву пре и после часа - биће све дао Бог ок! :-)

Ако и после пажљивог читања и ових савета нешто није јасно - слободно ме контактирајте на мејл за додатна појашњења!

[АРХИВА] Први заједнички “е-двочас” (шк.2019/2020): Сналажење у Светом Писму (проналажење одређених одломака и цитата)

Поставио Smesko i Cvrckovi на дан

 

(Прва е-наставна јединица током ванредног стања, у форми двочаса планирана за обраду у свим одељењима по следећем временском распoреду:
1) Одељења која имају верску наставу понедељком (4/4+5 и 4/6+7), пошто је 16.март био нерадан дан, овај двочас обрађују у периоду:
23. март - 5. април 2020.
2) Одељења која верску наставу имају уторком (1/1, 2/1, 3/1, 4/1+2 и 4/3) обрађују градиво током периода:
17. - 30. март 2020.)

 

 

Кратак преглед садржаја лекције (са линковима):
    1. Проблематика и историјат
    2. Основна деоба текста Светог Писма
    3. “Шифровање” и “дешифровање” локација у Светом Писму
    4. Специфични примери и проблеми у пракси
         4.1) Која скраћеница означује коју књигу
         4.2) Специфичне употребе за проналажење дужег текста, а не само једног конкретног стиха
    5. Опште напомене за обраду наставне јединице

Преглед задатака (са линковима):
       Задатак 1  (обавезан)
       Задатак 2  (обавезан)
       Задатак 3
       Задатак 4  (обавезан)
       Задатак 5
       Задатак 6  (обавезан)
       Задатак 7

 

Да бисмо се што квалитетније организовали у наредном периоду, у току ове и следће недеље ћемо сви имати “први наш виртуелни двочас” ;-) - час опште културе - где ћемо увежбати како се то сналази у Светом Писму.
(Са некима сам то или на брзину или давно споменуо, па ево онда да обновите, проширите и утврдите градиво - за даље неопходне практичне вежбе.)

 

1. Проблематика и историјат

С обзиром да је Свето Писмо, као најпревођенија и најштампанија светска књига - присутна у небројено различитих издања, превода, са различито пресложеним текстом и сл., било је неопходно да се изнађе неки универзални систем за оријентацију у тексту, тј. проналажење одређених одломака и цитата, пошто систем “е - нађи то и то на тој и тој страни” ;-) - овде просто не функционише (у мору различитих издања, преписа и сл.)!

Уз различите уводне радове на подели на поглавља још од почетка 13.века - данашња подела на такозване главе/поглавља и стихове вуче корене из 16.века (око 1528.год. за Стари Завет и 1551-1555.год за Нови Завет).

Толико :-) што се тиче разлога за увођење таквог структурисања текста и времену од када је то актуелно у том виду, да видимо ми практично (што је нама сада приоритет за наредне часове!) - како нама та структура може да помогне у свакодневном читању Светог Писма, решавању задатака из наше е-наставе, или просто када у различитим медијима, класичним делима, научним радовима, црквеним текстовима и шире - наиђете на смерницу: на том и том месту у Светом Писму нађи нешто!(?)

Одн. ево одмах и конкретан пример проблема.
Можете рећимо негде наићи на овако нешто:
“Какви треба да будемо према ближњима у њиховој болести (али и шире - какав треба да буде наш однос према ближњима уопште!) - Господ нам је открио у Својој причи о Милостивом Самарјанину (Лк 10:25-38) (Лк 10:25-8)”.

??? - И ми сад “бледо бленемо” ;-) у ту класичну шифру: “(Лк 10:25-38)" (Лк 10:25-8) - и “не капирамо” ништа о чему се ту ради, већ све мислимо - ово је неко шпијунско шифровање на делу!?! ;-)

Е, да бисмо подигли свој општекултурни ниво писмености (а не само и искључиво “црквени”!), хајдемо ми то и да научимо да “дешифрујемо”!

/*** Задатак 1:

Данашњи основни задатак: по савладаној лекцији одгонетнути шта се крије иза поменуте “шифре” (Лк 10:25-38) (Лк 10:25-8), пронаћи у Светом Писму, прочитати, поразмислити и продискутовати са својим укућанима или другарима.

/ *** ИЗВИЊЕЊЕ СВИМА НА ГРЕШЦИ И ПРЕВИДУ!
До 26. марта (измена у текст унета у 18.30 ч) - у тексту је погрешно стајало: Лк 10:25-8, уместо Лк 10:25-38! :-(
Извињавам се свима који су били доведени у забуну :-( и неизмерно хвала Анђели Ј. из 4-4 на асистенцији да се превид увиди!!! Спаси Бог Анђела! :-)


 

2. Основна деоба текста Светог Писма

I

Свето Писмо или Библија, се дели као што већ сви знате на:
1) Стари Завет (период до Христа)
и
2) Нови Завет (прича о Христовом животу и животу прве црквене заједнице током првог века)

 

II

Е, сад. Пошто то нису 2 књиге у класичном смислу (као рецимо 2 романа), већ је реч о збиркама књига/списа, обе ове збирке се састоје од већег броја списа, па је тако рецимо Нови Завет збирка од 27 списа/књига, а Стари Завет од 39 (додуше Стари Завет је специфична већ мало компликованија прича, да сад не ширимо).
НАПОМЕНА: Каже се спис или често и књига, али то “књига” може да збуни - кад се замишља обим тих списа. Наиме, имамо више таквих списа који су у суштини једно подуже писмо на једној или две стране и то је то (ево рецимо пример Друге посланице Светог апостола Јована Богослова: https://svetosavlje.org/bogosluzbeni/novi-zavjet-gospoda-naseg-isusa-hrista/25/ ).

 

Тако да поред поделе на Стари и Нови Завет - имамо битну поделу Библије и на конкретне књиге/списе у оквиру датих “подзбирки” Светог Писма.
Примери су рецимо: “Постање” (или “1.књига Мојсијева”) где имамо опис стварања света и човека, па “Јеванђеље по Матеју”, “Прву посланица Коринћанима” (илити = Прво јавно писмо становницима града Коринта ап.Павла), “Псалме”, …

ПРИМЕР: Рецимо овде: https://svetosavlje.org/bogosluzbeni/novi-zavjet-gospoda-naseg-isusa-hrista/  можете лепо видети преглед 27 књига Новог Завета.

Image
Преглед 27 књига Новог Завета

 

III

Следћи ниво поделе текста је подела на поглавља/главе. То су одређене смислене целине које могу да варирају у свом обиму, али баш грубо говорећи чисто у жељи да боље дочарамо - то рецимо може да буде 2-4 странице А4 куцаног текста.
ПРИМЕР: Ево рецимо пример описа стварања у првом поглављу датом у Библији (прво поглавље у оквиру књиге “Постања”): https://pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=ijekav .

 

IV

Свако то поглавље је коначно издељено на такозване стихове.
Стихови су вам по обиму најчешће просто реченица - две. Стихови у комбинацији са претходно наведеним поделама у Библији - најконкретније/најпрецизније могу да вам лоцирају одређену мисао/део текста који се тражи.

 

ИЛУСТРАЦИЈА:
Покушајмо све ово да замислимо као лоцирање присутно у функционисању поште.
Неко је желео да пренесе одређену поруку/писмо некоме, да би поштар знао да се снађе где је тај неко - неопходне су му информације о локацији: држава, град, улица, број зграде и број стана. Када те податке има - поштар лако долази на локацију где предаје писмо.
Е, у систему сналажења у Светом Писму - поређење је следеће:
држава => Свето Писмо
град => Стари или Нови Завет
улица => назив књиге Светог Писма

број зграде => број поглавља
број стана => број стиха


 

3. “Шифровање” и “дешифровање” локација у Светом Писму


Да шаблонизирамо и визуелно приближимо, поменута подела Светог Писма изгледа овако:
 

Библија => Стари или Нови Завет => књига => поглавље => стих

Пошто нам је поента да добијемо “шифру” која ће нам најједноставније и краће указати шта тражимо, приликом креирања “шифре” избацујемо следеће општепознате делове:
1. Библија - сви знамо да тражимо у тој књизи/збирци, па нема потребе стално је наглашавати.
2. Стари или Нови Завет - за оне којима је примарно био намењен овај систем “шифровања” - већ је опште било познато која се књига налазила у којој од ове 2 “подзбирке” Светог Писма (а нема књига истог назива која би се налазила и у Старом и у Новом Завету, тако да нема грешке).

=> Тако смо долазили да нам је за сналажење било неопходно само:

 књига => поглавље => стих 

Овај шаблон је даље примењиван по следећем ситему:

1. КЊИГА:
а) За њу се стандардно користи скраћеница од 2 (3) карактеристична почетна слова (назива или речи које чине назив) по којој се књига препознавала.
ПРИМЕР 1: Лукино јеванђеље => Лк
ПРИМЕР 2: Дела апостолска => Дап


б) Ако смо евентуално имали наслове који у себи као саставни део имају редне бројеве у склопу групе књига које носе исти основни наслов, рецимо “Прва књига Коринћанима”, “Друга књига Коринћанима”, “Трећа књига Мојсијева”,… - онда би се у тим случајевима специфично испред имена додавао и број књиге.

ПРИМЕР: Друга књига Коринћанима => 2 Кор

 

2. ПОГЛАВЉЕ и СТИХ

За оба ова елемента се користе бројке, које се међусобно одвајају зависно од употребе или двотачком или зарезом (наћићете оба примера па да вас не збуне!, али сигурније вам је ићи са двотачком, пошто зарез може и у другим неким специфичним случајевима да се користи).
И те њихове ознаке се просто надовезују на назив књиге, по реченом шаблону: прво назив књиге (после кога иде обичан размак), па број поглавља, па двотачка (или зарез) и на крају број стиха.
ПРИМЕР: Текст дат у Првој књизи Мојсијевој (ознака је: “1 Мој”) у петом стиху четвртог поглавља, би се означио овако:
1 Мој 4:5 (или 1 Мој 4,5)

/*** НАПОМЕНА: Обратити пажњу на стандардизован редослед ознака у шифри (“књига” “поглавље”:”стих”), без обзира на редослед којим сам ја у тексту наводио тражене податке (књига/стих/поглавље)!!!


Значи битно је запамтити да се у “шифри” нижу подаци од ширег одређења ка ужем, тј. прво наслов књиге, потом поглавље, па на крају стих.
 

И ево, мислим да сте сад већ увелико научили елементарни део читавог ове “општеобразовне”/”црквене” “шпијунске” ;-) криптографије (=шифровања)! :-)

 

Image
Пример текста Светог Писма са поделом на поглавља и стихове (овде пример 25. и 26. поглавља књиге "Дела апостолска")

 

Image
Пример текста Светог Писма - уз белешке о структури

 

 

4. Специфични примери и проблеми у пракси

У практичној примени постоје следећи проблеми и специфичне за нијансу комплексније употребе горе описаног основног система рада.

 

4.1) Која скраћеница означује коју књигу
За оне који редовније читају Свето Писмо - ово углавном не представља проблем, тј. лако се препознаје о којој књизи је реч.
Додатни проблем понекад зна да представља проблем када је неко навикао различито да скраћује име за исту књигу (или кад се читају страни текстови па се користе стране скраћенице, настале у оквиру тог језика, …).
На све се то да постепено човек навикне, а основни систем (док се не уходате са назвима) вам је просто отворите садржај и Старог и Новог Завета и покушате да “похватате” ком називу књиге највише “пасује” тражена скраћеница. ;-)

Да се не би губили и деф. је понекад за почетника тешко препознати са 100% сигурношћу о којој књизи је реч, када вам дајем неке примере, задатке - зависно од комплексности - назнаћићу вам (овако интерно - илити “преко везе” ;-) ) да ли је нешто у Старом или Новом Завету, па ће вам то деф.помоћи у сналажењу, а понекад ћу вам рећи и пун назив књиге ако је неопходно.

/ *** Задатак 2:
Некад пак мало и сами укључите “вијуге”, па типа, ако кажем “Христос је рекао то и то” - у ком делу Светог Писма ће се то налазити? - У оном који описује период пре или за време (и после) Христа? ;-)
(Одговор и на овај задатак (уз и остале задатке) без прескакања - молим на мејл! :-) )

 

4.2) Специфичне употребе за проналажење дужег текста, а не само једног конкретног стиха

Научили смо како се користи лоцирање конкретног стиха, тј. реченице-две у тексту. Али шта ако треба пронаћи неки дужи текст?
Ево неких стандардних примера, који су у принципу лако памтљиви јер су просто скроз логични (када смо научили редослед ознака у шифри):

 

А) 1 Кор 13
=> Овиме је просто хтело да се нагласи да се ради о читавом 13. поглављу (чим нема информација о стиху, тј. нема двотачке (или зареза) и бројева који је следе - значи не тражи се неки конкретан стих, већ сви стихови у назначеном поглављу) Прве књиге Коринћанима
/ *** Задатак 3 (“на одложено” ;-) ):
У наредном периоду (мимо сад овог нашег “е-двочаса”) - пронађите касније овај прелеп текст и продискутујте о њему са вашим вољенима!!! :-)

 

Б) Лк 16:19-31
=> Овиме се означава више стихова у низу у оквиру одређеног поглавља.
/*** Задатак 4:
Шта је решење горе дате “шифре”, тј.:
а) о јеванђељу ког ученика Христовог је реч, и
б) која конкретно поглавља и стихове у задатом примеру треба прочитати??

/*** Задатак 5 (необавезно - за додатно заинтригиране и “е-секцију из верске наставе” ;-) ):

Прочитати текст у датом примеру “библијске шифре”.

 

В) Означавање подужих целина и целина са више места
ПРИМЕР:
Желимо да означимо места у Светом Писму где су примарно описани догађаји о страдању Христовом, то ћемо урадити на следећи начин:
Лк 22-24 (или и: Лк 22-24:53), Јн 11-21:25, Мт 26-28:20, Мк 13:32-16:20 (овде због примера намерно овако пређох и у предходно поглавље)

Тј. овде се ради о извештају 4 јеванђелиста о Христовом страдању. Углавном су то читава поглавља па је сасвим функционалан пример: Лк 22-24, али ако желимо можемо навести и последњи стих у последњем траженом поглављу (па је исти премер у другој својој варијанти: Лк 22-24:53).
=> Зарез и размак - Кад дајемо више одвојених примера тј. блокова текста - користимо зарез и размак који их раздвајају у засебне “шифре” (у датом примеру навели смо 4 засебна текста која треба прочитати (Лк 22-24, Јн 11-21:25, Мт 26-28:20, Мк 13:32-16:20)).
=> Цртица - Функционалност “од до”, тј. од ког почетног стиха (поглавља) до ког крајњег стиха (поглавља) у низу треба прочитати, постижемо цртицом, тј. у горе датом 4. примеру бројке “13:32-16:20” нам говоре да треба прочитати блок текста од 32. стиха у 13. поглављу (Мк јеванђеља) па све до 20.стиха у 16 поглављу (у оквиру исте књиге).

/*** Задатак 6:

а) Како се зову јеванђелисти чија су јеванђеља помунута у овом примеру?
б) Пронађите тражене “блокове” текста.

/*** Задатак 7 (препоручена породична лектира за период Васкршњег поста):

Као необавезан (тј. “нећу вас вући за уши” ако то не урадите ;-) ) али од срца препоручен (верујем да ће вам свима бити на спасење!) домаћи/породични задатак:
- у току Васкршњег поста гледајте да полако прочитате ових 20 поглавља
(ништа страшно, а коначно ћете из прве руке имати прилике да сазнајете детаље о Христовом страдању!).
Намерно наведох сва 4 јеванђелиста и њихове извештаје а не само једног - пошто се овде ради о класичним примерима преноса информација “сведока” (или оних који су истраживали о догађајима о којима сведоче) - извештаји њих 4 даје далеко бољи увид у читаву причу кроз њихово надопуњавање, понеке корекције и слично.

Такође од срца препоручујем да то буде породични задатак! Ако сте у прилици заједно да читате - идеално!, али ако не - онда свако кад стигне али би било пожељно да макар мало и размените утиске о прочитаном.
Кроз овај домаћи/породични задатак - ем ћемо коначно разумети тужни и строги карактер Васкршњег/Великог/Часног поста (
= Сам Бог - Господ из љубави према нама страда!?!!), ем ћемо онда и боље појмити величину и радост Хроистовог васкрсења!

 

 

5. Опште напомене за обраду наставне јединице

 

Да сумирамо.

1. Надам се да сте ме успели разумети у датом тексту!?? :-/ - Нажалост нисам у прилици већ у очима да вам ишчитам кад нешто треба додатно појаснити а нисам желео да улазим претерано у детаље да вас не преморим и овако подужим текстом. :-/
Такође овај први е-двочас је намењен подједнако свима (први, други, трећи и четврти разреди, што је отежавајућа околност), како бисмо се “оспособили” за будуће коришћење “стручне литературе”, тј. саме Речи Господње - Нашег Учитеља над учитељима! :-)

=> У сваком случају - ако нешто није било јасно - ја се извињавам - није до вас - него ја лоше објашњавах! :-/
С друге стране, шта год није било јасно - слободно ме питајте преко е-мејла за додатна појашњења, а ако се покаже да већини није нешто било јасно - окачићу неко накнадно појашњење или сл. и овде на сајту
(још трчим у покушају и да постављам материјал и да овај сајт организујем како сам замислио, па ћу нека конкретна решења још тражити у ходу).

 

2. Задатке сам вам у тексту посебно истакао (тако да не можете да их превидите! ;-) ), па видите и сами:
а
) Неки су назначени као они који важе за све.
Одговоре ми
(за сада тако - видећемо за после) пошаљите на мој мејл који ћу вам коначно стићи данас-сутра послати или ја, или ће вам бити достављен преко разредних старешина (у сваком случају проверити и да ли вам је мејл са обавештењем о мојој “Цврчковској” мејл адреси грешком залутао у фолдер на вашем мејл налогу који се зове “junk”, “spam”, “смеће”, “нежељена пошта” или сл.!).
Поента нам је да и поред тога што смо по кућама - не изгубимо из вида да морамо да држимо темпо интересовања, учења и рада - како нам се ова криза не би двоструко више обила о главу и кроз губљење радних навика, досаде, отуђености, депресивних стања и сл., тако да вам искрено препоручујем да то не доживите као неко морање већ да сами себе некако покренете на истраживање!
б) Неки задаци су дати за посебно заинтересоване, и на “одложено” - плашим се да вас не преоптеретим “захтевима”, тако да просто онај који би што би рекли да буде на “е-часовима секције из верске наставе” - нека узме мало и око тога “да чепрка” као заинтригирани ракунчић :-) -
кад и како може опуштено и са “гуштом” то да ради! :-)

в) Већину тих текстова препоручујем да обрађујете са својим укућанима (некад и њих треба анимирати а не само вас), или својим другарима са којима сте у прилици ближе да контактирате. Што се увек наглашава - Свето Писмо има невиђен број слојева значења и дубина животних порука и поука, тако да нам је то наш целоживотни Сапутник и Учитељ! Заједничким читањем или дискутовањем о прочитаном - просто помажемо себи што боље такво богатство да разумемо, а ем нам је то и дубоко душекорисно штиво, па што бисмо такав бисер задржали само за себе, ако већ имамо с ким да га поделимо!?!

г) Препоручујем да читате Свето Писмо “у рукама” - таман да одморите очи од силниих “е-настава”, “е-садржаја” и других “е-већ доста је буљења у екран” момента! :-)
Ако до сада нисте имали прилике да купите за свој дом Свето Писмо - са надом да можете да издвојите макар толико пара за неко основно (ниште специјално упаковано, па и јефтиније) издање - препоручујем вам да набавите за свој дом ту елементарну хришћанску породичну књигу, која само благослов дому може донети!

д) За “прву помоћ” док се не набави штампано издање или ако се нема ни толико прилике, те да имате увек уз себе и у овом “е-свету”, ево линкова где можете наћи интернет издање Светог Писма:

1. Нови Завет - у преводу Комисије Светог Архијерејског Синода СПЦ (са прегледним индексом за навигацију кроз називе књига и бројеве поглавља):
https://svetosavlje.org/bogosluzbeni/novi-zavjet-gospoda-naseg-isusa-hrista/
2. Читаво Свето Писмо у класичном преводу Ђура Даничић и Вук Караџић (кроз књиге Светог Писма се пребацујете на врху стране у датом падајућем изборнику
(а као додатну специфичност ове поставке, уз текст имате линкове за тзв. паралелна места у Светом Писму)):
https://pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=ijekav
 
3.
Нови Завет - у преводу Комисије Светог Архијерејског Синода СПЦ (Коме више одговара - преглед читавих књига у оквиру једне стране без потребе да се пребацује на свако поглавље посебно): http://rastko.rs/bogoslovlje/novi_zavet/index_c.html
4. За посебно заинтересоване - ко жели да види различите преводе Светог Писма, прави упоредне претраге и сл. - напреднији приступ овим опцијама и различитим текстовима може пронаћи овде:
https://pouke.org/svetopismo/

 

Дао Бог да вам буде на спасење читање!
Амин. Дао Бог! :-)

 

 

ПС
Нисмо сад у могућности да говоримо заједно молитву пре и после часа, али:

1) знате молитве (ко још није научио Символ вере - имате га у црквеном календарчићу и молитвеницима! (?!?! - Никако да се навикнем да ми је “на клик од миша” сад да вам поделим неки садржај!?! ;-) , па ево и интернет издања: http://rastko.rs/bogoslovlje/molitvenik_c.html#_Toc513441263 одн. читав молитвеник: http://rastko.rs/bogoslovlje/molitvenik_c.html )), па их онда сами ујутру и увече говорите (ако већ немате неко друго своје молитвено правило),
2) у току дана “окрените који круг” на бројаницама уз молитву Исусову (“Господе Исусе Христе Сине Божији помилуј ме (нас)”),
3) а ако желите - препорука и да ове наше “е-часове” сами започнете и завршите молитвом! :-)

 

Велики вам свима од срца поздравко драги Црчкови, па се чујемо још и преко мејлића! :-)

Ваш “е-профа”! ;-)