[4.-17.] "Косовски завет - есхатолошко опредељење народа" [шк.2021/22.]

Поставио Smesko i Cvrckovi на дан
Број Наставне јединице:
Предвиђени термини за онлајн обраду лекције по одељењима/групама
(одељења/групе без датог термина ову лекцију обрађују у школи).
IV-2 + IV-3
IV-2 - Б група - период обраде
-
IV-3 - Б група - период обраде
-
IV-7
IV-7 - А група - период обраде
-

 

Задаци за овај час

 

За овај час имате задатак да:

     1) одгледате 1 видео снимак:
          - видео снимак који нам је омогућила Телевизија "ХРАМ";

    2) да ми потом одговоре на постављена питања (дата овде испод снимка) пошаљете (или на мејл, или преко платформе за онлајн наставу коју наша школа користи, или преко контакт блока овде на сајту).

 

 

ТВ "Храм":
„ВЕРОНАУКА У КУЋИ: Косовска битка" (21:30 мин)


Видео:

(Директан линк за комотнији преглед видеа: https://www.youtube.com/watch?v=6w_FT_LA1f8 )

 

/*** Напомене:

Монашко име

Приликом полагања монашког завета (одн. примања тзв. мале монашке схиме), који је као и крштење својеврсно умирање за дотадашњи начин живљења и рађање са новим идентитетом - монаси престају да користе своје дотадашње име које су добили телесним рођењем и добијају своје ново монашко име.

Приликом пак примања велике схиме - који је својеврсни „виши степен“ монаштва и подвига кога примају само поједини монаси - монах по други пут мења име.

Тако је и кнегиња Милица приликом монашења прво добила првобитно своје монашко име, а приликом примања велике схиме друго монашко име (види постављено питање уз одгледану видео лекцију).

 

 

/*** Питања уз одгледану ТВ лекцију:

1. Када се одиграла битка на реци Марици, и ко је кога тада победио?

2. Које је велико дело за српски народ и Православну цркву Свети кнез Лазар учинио пре Косовске битке - 1375. године, и кога шаље у ту мисију?

3. Колики је број војника Османлија и Срба учествовао у Косовској бици [цифре које помиње предавач]?

4. Шта је значио вазални статус према Османлијама који је прихватила кнегиња Милица (као начин да се заштити од даљег продора Угара), и коју је личну жртву у склопу тог договора њена породица принела ради спасења српског народа?

5. Како се зове задужбина кнегиње Милице и под којим монашким именом је Милица касније као великосхимница умрла у овом манастиру, те како јој је било првобитно монашко име (пре примања монашке велике схиме)?

6. Како се зове задужбина кнеза Лазара у коју су пренете и где се и данас налазе његове свете и чудотворне нетљене (=нераспаднуте) мошти (=земни остаци)?

7. Мошти које светитељке је кнегиња Милица (уз помоћ Јефимије и Оливере) измолила и добила од Бајзита (код кога су до тада биле као део ратног плена одузетог Бугарима) и пренела их у Србију?

8. Како се зове српски патријарх који је причестио српску војску пред Косовски бој?

 

 

 

Намењено за одељења (шк.2021/2022.):