[АРХИВА] [Четврти разред] 8. е-час (11.-17.мај 2020.): "Проблем теодицеје"

Поставио Smesko i Cvrckovi на дан

 

(Осми е-час током ванредног стања, планиран за обраду у свим четвртим разредима (4/1+2, 4/3, 4/4+5 и 4/6+7) током периода:
11. - 17. мај 2020.)

 

 

Задаци за овај час
 

За овај час имате задатак да одгледате видео лекцију коју нам по плану и програму омогућише Радио Источник и вероучитељи Епархије ваљевске (којима свима дугујемо неизмерну захвалност на њиховом злата вредном труду у овим ванредним условима!), те да ми потом у мејлу пошаљете одговоре на постављена питања (дата овде испод снимка).

 

Радио Источник и вероучитељи Епархије ваљевске:
„Верска настава за 4. разред СШ - Проблем теодицеје“  (19:40 мин)


Видео:

(Директан линк за комотнији преглед видеа: https://www.youtube.com/watch?v=zyPgz0e2yF0 )

 

 

/*** Питања уз одгледану ТВ лекцију:

1) Шта значи појам „теодицеја“ у философији и теологији ?

2) Како се зове старозаветни праведник символ трпљења и љубави према Богу чак и у моментима искушења када се чини да Бога нема, да не брине о праведнима и не помаже им?

 

 

 

/*** Необавезне надопуне за додатни рад:

Мала надопуна лекције, као основ и за ваше даље удубљивање у проблем "теодицеје":

Нажалост у комплексној лекцији коју је предавач покушавао да скрати и временски прилагоди настави на даљину, мислим да су остали нејасни рецимо следећи неки детаљи (има их далеко више, али макар овде да колико толико за почетак помогнем у растресању ове "тешке артиљерије" од проблематике):

1) Узрок постајања зла у свет није Бог.
То видимо где се приликом стварања света (1Мој 1:1-31) сваки "дан" (=период) стварања товревине завршава констатацијом - "И виде Бог да је добро", да би на крају видели Божију коначну проверу створенога: "Тада погледа Бог све што је створио, и гле, добро бјеше веома. И би вече и би јутро, дан шести." (1Мој 1:31)

2) Дар слободе је највећи Божији дар човеку (и анђелима), који му је дат као темељ за постојање љубави. Без слободе нема ни љубави. Наиме, Бог не жели роба, већ пријатеља са невиђеним достојанством и лепотама и потенцијалима. И баш због те љубави (која човека чини човеком (или са друге стране нечовеком)) - Бог дарује људима дар слободе.

3) Узрок постојања зла је злоупотреба дара слободе, прво од стране појединих анђела (=пали анђели, ђаволи) предвођених Сатаном, а потом и човека (Адам и Ева).

4) Читав творевина је устројена са намером да буде савршено напредовање и развијање у љубави. Међутим, човек (и анђели) су ти који уносе раздор/разарање и силу других проблема.
Поређење - неко је конструисао компјутерски оперативни систем који савршено ради. Међутим - да би корисници могли да га користе и имају интеракцију са њим (за разлику од ТВ-а - где ти се без (веће) интеракције само нуди готов садржај па си ти пасивни посматрач) - неопходно је да оперативни систем у већој или мањој мери дозвољава слободу корисницима како ће га употребљавати. И док год корисници то раде у складу са основним кодом оперативног система - оперативни систем функционише савршено (наравно чисто ради примера овде мало идеализујем оперативне системе ;-) )!
Међутим, кад корисник крене да злоупотребљава дату му слободу и да врши радње и измене које су у несагласју са унутрашњим програмерским кодом (рецимо у Виндовсу оде па "прави русвај" у оној бази регистри) - систем у већој или мањој мери (зависно од нашег "брљања", свесних или несвесних погрешака и злоупотреба (=грехова)) крене да "трокира", лоше ради или тотално пада.
Иоле здрав разум неће овде оптужити креатора савршеног система да је он кривац, већ је кривица на ономе ко тај систем и дате му слободе у његовом коришћењу злоупотребљава (и поред добијених упутстава (=Божије заповести, савети Светих, Цркве, ...)).
То би био пример/поређење типа "1 на 1", тј. кад посматрамо само Бога и једног појединца (и проблеме у његовом животу, настале појединчевом злоупотребом сопствене слободе).

5) Зло више није само нешто што се обија једном човеку о главу (том који чини зло), већ нажалост, пошто смо ми сви једна невероватно испреплетена заједница - последице злоупотребљених слобода једног човека - често се не обијају о главу само њему него и другима, тј. зло се шири.
Отприлике као прича са овом короном: ако се не чуваш - нећеш само ти бити у проблему, већ проблем прослеђујеш и даље другима.
Или да надоградимо наш предходно дати пример са оперативним системом. Покушајмо сад замислити исти тај савршени оперативни систем, који не употребљава само један појединац (рецимо на свом кућном компјутеру), већ говоримо рецимо о једној банци или неком другом радном/пословном окружењу, где злопотребе (читавог оперативног система и правила донесених на нивоу фирме како би се указало на правилно коришћење система у том окружењу) појединаца више не доносе проблем само њему и његовом компјутеру, већ рецимо непраћење безбедносних протокола - може да безбедносно угрози читаву пословну мрежу компјутера у том пословном окружењу (ово је рецимо један од типичних примера хакерских напада - где се и најјачи систем напада/подрива преко најслабије карике у ланцу: неопрезног/неодговорног човека/појединца (малициозни мејлови, ...).
Закључак - опет овде не прозивамо креатора система и свих тих јавно истакнутих безбедносних протокола који су ту да неупућенима дају довољно информација шта је то што је на општу корист а чије непоштовање ће свима донети проблеме (=паралела са 10 Божијих заповести!), већ је трагично биће тај појединац који злоупотребљава слободу и што је најтрагичније - тиме не доноси само себи проблем, већ и свима у окружењу.

6) Читава творевина је невероватно испреплетена и међуповезана заједница, тако да сам одговоран не само за себе и моју слободу, него сам одговоран и за своје ближње.

7) Бог би био лажљивац/фоилирант/лицемер - када би наводно све нас створио слободним, а чим ми не играмо како је Он то замислио - одмах нас уништава и не дозвољава тако да се функционише. То би просто било фолирање. "Какву си ми то слободу Боже дао - кад могу да бирам само онако како Ти желиш - а чим не радим тако - "пуф" нема ме - уништаваш ме и склањаш са сцене." То би била не прича о Богу Који је Љубав, већ би пре личило на разне утопистике и крваве људске историјске пројекте (нацисти, дешавања у Совјетском Савезу, ...).
А управо они који знају Бога да прозивају за постојање зла и несавршенства - превиђају управо овај момента, тј. да на схватају да очекују да Бог створи савршени систем робота, а не реалне слободе (која нажалост може Богу и тако драстично да окреће леђа - да му разапиње Његовог Сина)!

8) У читавој тој арени коју зовемо људкса историја - имамо као актере слободу човека али не заборавимо и Божију слободу. Тако да Бог исто у Њему знани моментима "ускаче" као Актер, ради на исправљању појединаца и ширих заједница (рецимо очовечење Сина Божијег,...), "ускаче" тамо где му се људи обраћају молитвом (тј. људска слобода се изражава као она која жели да Бог интервенише (тј. Бог није онда тај који својевољно насилно нешто чини непоштојући људксу слободу)) и сл.
Но, које су то мере у сваком конкретном случају, које молитве су примерене одређеном контескту па ће их Бог одмах или касније испунити или их пак као непримерене тоталано игнорисати - то су већ тајне Божије (а које нам се понекад и откривају након дужег периода и када срце и ум прочистимо па смо способни неке ствари боље да разумемо).

9) Што се тиче човековог "брљања" у Божијој творевини, да се не створи погрешан утисак како је кварење заједнице једина човекова могућност.
Као што злоупотребљивање слободе (=греси) једног човека прави силу проблема (=последице грехова) како њему самом тако и његовом окружењу, ближем и даљем; исто тако пак и доброта, љубав, тј. употреба слободе у складу са намерама Божијим о нама и овом свету (=сетите се 2 највеће заповести о љубави (према Богу и ближњима) као смислу нашег постојања!) - појединац уз садејство Божије тиме оздрављава и улепшава не само сопствен живот, него последично и живот читаве заједнице!
...

 

Е, толико од мене. smiley
Даље већ сами размишљајте на ову тему и отварајте себи (а ако желите слободно и мени у мејловима, кад баш негде "запне" wink, или још и боље - неком и од мене мудријем свештенику из свог окружења!) и силу других питања која ова комплексна проблематика собом носи! :-)
Оно што је најбитниоје овде - ово је проблематика коју и ви сами морате да "сажвачете"  у свом животу, одн. уз сва ова нека читања и савете и сами да изнедрите одговоре, јер само ако то постану и ваши одговори - они ће и покретати ваш живот у складу са њима. Без вашег удела - до тада ће то само бити: "Профа ми солио памет и дрвио тамо неку теорију а мене уби искушење ...".
Тако да - "засуците рукаве" својих умова - па полако кроз живот решавајте и сами ова питања. smiley

 

 

  ----------------------------------------------------

/*** Напомене:

1) За било каква питња, проблеме у раду, нејасноће, непознате  речи и сл. - увек ме можете контактирати на мој мејл који сте добили!
2) Ако неко има неких специфичних техничких проблема, тј. компликација да ме контактира мејлом - ако му је лакше - одговоре ми може послати и директно овде преко сајта на овом линку:
https://www.cvrckovi.smeskowebdizajn.com/contact
(приликом контакта преко тог формулара на сајту битно је само да унесете своју мејл адресу коју сте дали разредним старешинама као ваш контакт током е-наставе како бих вам преко ње могао одговорити).
Но, то је предлог баш ако имате специфичне проблеме (не може човек више ни све да похвата колико различитих специфичних проблема свако од вас/нас има у овој е-настави :-/ ), а и даље је препорука комуникација директно преко мејла.