[АРХИВА] [Трећи разред] 9. е-час (12-18.мај 2020.): “Света Литургија - Светајна Цркве”

Поставио Smesko i Cvrckovi на дан

 

(Девети е-час током ванредног стања, планиран за обраду у одељењу 3/1 током периода:
12. - 18. мај 2020.)

 

 

 

Задаци за овај час
 

За овај час имате задатак да одгледате 2 кратка видео снимка, те да ми потом у мејлу пошаљете одговоре на постављена питања (дата посебно за сваки снимак).

 

1. „Света Литургија - Православни видео буквар (епизода 9)“  (10:47 мин)


Видео:

(Директан линк за комотнији преглед видеа: https://www.youtube.com/watch?v=lIISo4SdilA )

 

 

/*** Питања уз одгледан 1. видео снимак:

1.1. Света Литургија (или Света Евхаристија) је установљена на ком догађају (а коме су присуствовали Христос и Његови апостоли)?

1.2. Којим речима је Христос претворио хлеб и вино у Тело и Крв Своју?

1.3. Којим речима свештеник започиње Свету Литургију?

1.4. Како се зове кретање свештеника из олтара и назад у олтар на почетку Литургије верних (када свештеник носи и часне дарове)?

1.5. Којим речима свештеник призива вернике да приступе Светом Причешћу (тј. да се причесте)?

 

 

 

2. „Владика јегарски Порфирије о Светој Тајни Причешћа“  (14:15 мин)


Видео:

(Директан линк за комотнији преглед видеа: https://www.youtube.com/watch?v=WHvuII-E5tU )

 

/*** Појашњење појма "бити достојан"("заслужити нешто") у контексту како га употребљава владика Порфирије (да би вам предавање било јасније).


Рецимо, имам уговорену са послодавцем цену моје дневнице од 10€.

Ево две илустрације када ћу ја бити достојан своје плате, а када ће ми плата просто бити дар мога послодавца (који ја својим радом нисам и зарадио него је баш дар/поклон):

     1) Радим читав дан и ја кад добијем тих 10€ - ја сам их сам својим радом заслужио, зарадио, тј. ја сам достојан тих 10€.

     2) Међутим, ако радим читав дан (и заслужио сам 10€) а мени послодавац као награду да бисер/драги камен - ја нисам достојан тог дара (тј. нисам сам то заслужио по нашем договору), већ је то искључиво дар/поклон мог послодавца и његова жеља да ме дарује (и преко мојих зарађених заслуга).

 

 

/*** Питања уз одгледан 2. видео снимак:

2.1. Слушајући владику Порфирија који исказ од понуђених је тачан:

          а) Када постим, молим се, исповедам, борим са својим слабостима - ја сам достојан да се причестим - тј. Бог је дужан да ми дарује Свето Причешће јер сам га својим поступцима сам заслужио ("зарадио").

          б) Пошто ја никад нисам достојан Светог Приочешћа - ја онда не треба да постим, да се молим, борим се и исповедам.

          в) И поред неопходности да се боримо са својим слабостима, да постимо, да се молимо и кајемо (јер ти поступци исказују моју љубав и жеђ да се вратим у наручје Божије), ја и поред тог мог неопходног труда никад нисам достојан Светог Причешћа, тј. то је толико велики дар Божији да га ја никад нећу својим неким поступцима заслужити, него он увек остаје неизмерни Божији дар (поклон) за моје спасење (који превазилази све моје заслуге).

2.2. Да ли у Цркви сва правила за наш духовни живот (како ће строго да се пости, колико ће често да се моли, исповеда, причешћује, …) важе подједнако за све, или свештеник/духовник има обавезу и одговорност да процењује засебно за сваког верника (који му се исповеда и долази по духовни савет) шта би најбоље за спасење било за тог конкретног верника и његове снаге (колико је дорастао одређеној строгоћи поста, учесталости молитве и причешћа и сл.)?

 

 

 

  ----------------------------------------------------

/*** Напомене:

1) За било каква питња, проблеме у раду, нејасноће, непознате  речи и сл. - увек ме можете контактирати на мој мејл који сте добили!
2) Ако неко има неких специфичних техничких проблема, тј. компликација да ме контактира мејлом - ако му је лакше - одговоре ми може послати и директно овде преко сајта на овом линку:
https://www.cvrckovi.smeskowebdizajn.com/contact
(приликом контакта преко тог формулара на сајту битно је само да унесете своју мејл адресу коју сте дали разредним старешинама као ваш контакт током е-наставе како бих вам преко ње могао одговорити).
Но, то је предлог баш ако имате специфичне проблеме (не може човек више ни све да похвата колико различитих специфичних проблема свако од вас/нас има у овој е-настави :-/ ), а и даље је препорука комуникација директно преко мејла.